Aktuality
Zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek-den, kdy všechno, do čeho se pustíte, dobře dopadne. Doma máme uklizeno, vajíčka připravena, je třeba vyrazit na zahradu a na pole. Čím víc toho dnes vysadíte, tím větší bude vaše požehnání po zbytek roku. A co dobrého se podávalo k jídlu? Zelený čtvrtek=zelená strava, takže salát, špenát, kapusta či čerstvé výhonky. A nezapomeňte na jidáše!
Při dnešní mši naposled zvoní kostelní zvony, které v pátek nahrazovaly řehtačky, nebo klapačky.
Jidáše
1 kg polohrubé mouky
30 g droždí
250 ml (i více) vlažného mléka
120 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky, sůl
1 vejce na potřenímáslo na vymazání plechu (pečící papír)
tekutý med
-
Z mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, přidáme ho do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme vykynout.
-
Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky cca 20cm dlouhé a stočíme do spirálek, což je typický tvar jidášů.
-
Klademe na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, můžeme nechat ještě trošku vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
-
Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem, nebo jen posypeme mletým cukrem.
.