Aktuality

1. dubna 2021

Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek-den, kdy všechno, do čeho se pustíte, dobře dopadne. Doma máme uklizeno, vajíčka připravena, je třeba vyrazit na zahradu a na pole. Čím víc toho dnes vysadíte, tím větší bude vaše požehnání po zbytek roku. A co dobrého se podávalo k jídlu? Zelený čtvrtek=zelená strava, takže salát, špenát, kapusta či čerstvé výhonky. A nezapomeňte na jidáše!

Při dnešní mši  naposled zvoní kostelní zvony, které v pátek nahrazovaly řehtačky, nebo klapačky.


Jidáše
1 kg polohrubé mouky
30 g droždí
250 ml (i více) vlažného mléka
120 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky, sůl
1 vejce na potřenímáslo na vymazání plechu (pečící papír)
tekutý med

  1. Z  mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, přidáme ho do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme vykynout.

  2. Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky cca 20cm dlouhé a stočíme do spirálek, což je typický tvar jidášů. 

  3. Klademe na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, můžeme nechat ještě trošku vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.

  4. Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem, nebo jen posypeme mletým cukrem. 


.